Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olanlarda uyku bozukluğu dikkat eksikliği hiperaktivitesi olmayanlara göre daha sık görülmektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların %17'sinde uykuya dalma güçlüğü şeklinde uyku bozukluğu olduğu bir çalışmada saptanmıştır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olanların uyarıcı maddeler örneğin kafein içeren içecekler ve sigara kullanımının daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu tür alışkanlıklar uyku bozukluğunu daha da arttırabilir. Sebebi ne olursa olsun gece uykusunun yeterince iyi alınamaması dikkat eksikliği belirtilerini, odaklanamama sorununu daha da arttıracaktır. Gündüz daha sinirli olma, arada şekerleme yapma ihtiyacı hissetme, yorgunluk gece uykusuzluğundan kaynaklanabilir. Bu nedenle DEHB hastalarında uykusuzluk sorunu mutlaka dikkatle ele alınmalı ve tedavi edilmelidir.
Eğer tedavi için kullanılan ilaçlara bağlı uyku bozukluğu gelişmiş ise bu başka bir şekilde ele alınmalıdır. Kullanılan ilaçların etki süresi yavaş ve hızlı salımlı olmalarına göre farklılık gösterir. Eğer sizde ilacın etkisi olması gerekenden daha uzun sürüyor ve uyku vaktini içerecek şekilde daha uzun süre etki gösteriyorsa, ilaç değişikliği, doz değişikliği ya da ilacı daha erken bir saatte alma seçeneklerini doktorunuzla tartışmanızda fayda var.
Uyku hijyeniyle ilgili olarak alacağınız önlemler de işe yarayabilir. İşte size uyku hijyeniyle ilgili bazı tavsiyeler:
· Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya gayret edin.
· Yatmadan hemen önce yoğun egzersiz ve ağır bir yemekten uzak durun.
· Özellikle akşam saatleri olmak üzere kafeinli ve uyarıcı içeceklerden uzak durun.
· Alkol uykuya dalmayı kolaylaştırsa da uyku kalitesini düşürecektir. Tolerans gelişmesi durumunda aynı etkiyi elde etmek için giderek daha yüksek dozda kullanmak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle uzak durun.
· Yatmadan önce ılık bir duş uykuya dalmanızı kolaylaştırır.
· Gündüz saatlerinde yapacağınız egzersiz, vücudunuzdaki fazla enerjiyi atarak gece uykunuzu kolaylaştırır.
· Yattığınız odanın fazla sıcak (21 santigrat dereceden daha yüksek olmamasına) olmamasına dikkat edin.
· Dinlendirici bir müzik dinlemek uykuya dalmanızı kolaylaştırır.
· Yattığınız odanın mümkün olduğu kadar karanlık olmasında fayda var.
· Gürültülü bir çevrede oturuyorsanız, beyaz gürültü (white noise) denilen su sesi, yaprak sesi, rüzgar sesi gibi diğer gürültüleri bastıran bir müzik dinleyebilirsiniz.
· Yatmadan önce zihninizi yoracak aktivitelerden uzak durun.
· Yatmadan önce duygusal konularla ilgili tartışmalardan uzak durun.
· Yatmadan önce korku filmi ya da macera filmi gibi sizi heyecanlandıracak ya da hayal kurmanıza neden olacak filmler seyretmeyin.
· Yatak odasında televizyon seyretmeyin, bilgisayar oyunu oynamayın. Mümkün olduğu kadar yatak odasını yalnızca uyumak için kullanın.
· Gündüz uyanık olmanız gereken saatlerde uykunuz gelse de uyumayın. Gündüz uyursanız gece uykuya dalmanız giderek zorlaşır.