Gece işemesi çocuklarda %10 gibi oldukça yüksek bir sıklıkta görülmektedir. İlerleyen yaşla birlikte azalmakla birlikte erişkin yaşamda bile %1 gibi bir oranda devam edebilmektedir. Henüz birlikteliğinin doğası tam olarak anlaşılmamakla birlikte dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda primer enüresis noktürna dikkat eksikliği hiperaktivitesi olmayan çocuklara göre daha sık olduğu bildirilmektedir. Okur ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada gece işemesi (enüresis noktürna) olanlarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu sıklığının daha yüksek olduğu gösterilmiştir. (Okur ve ark.2012) Bu çocuklarda dikkat eksikliğinin enüresis tedavisini olumsuz etkileyebileceği için tedavi edilmesi gerektiği söylenmektedir.
Williamson ve arkadaşlarının 2011 yılında yayımladıkları bir makalede sitimülan yani uyarıcı ilaçlarla tedavi edilen bazı çocuklarda yatak ıslatma da düzelmiştir. Yatak ıslatması olan bazı çocuklarda diğer çocuklara göre uyku derinliğinin daha fazla olduğu ve uykudan uyandırma eşiği daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Yani bu çocukları uyandırmak daha zordur. Williamson ve arkadaşları uyarıcı ilaçların uykudan uyandırma eşiğini azaltarak uyanmayı kolaylaştırdığını ve gece işemesinin böylece önüne geçildiğini düşünüyorlar. DEHB tedavisinde kullanılan atomoksetin’in gece işemesi üzerine etkisinin incelendiği bir araştırmada plasebo ile karşılaştırıldığında kuru kalınan geceleri anlamlı ölçüde azalttığı gösterilmiştir. (Sumner, 2006)
Bu bilgiler bir arada değerlendirildiğinde gece işemesi olan çocuklarda dikkat eksikliğini hiperaktivitenin bulunup bulunmadığı da araştırılmalıdır. Özellikle de standart tedavilere cevap vermeyen geçe işemesi vakalarında DEHB'nin tedavi edilmesi yatak ıslatmayı da düzeltebilir.
Kaynaklar:
Okur, M., et al. "The Evaluation of Children With Monosymptomatic Nocturnal Enuresis for Attention Deficit and Hyperactivity Disorder." Int J Psychiatry Clin Pract 16.3 (2012): 229-232.
Williamson, L. B., M. Gower, and T. Ulzen. "Clinical Case Rounds in Child and Adolescent Psychiatry: Enuresis and Adhd in Older Children and an Adolescent Treated With Stimulant Medication: A Case Series." J Can Acad Child Adolesc Psychiatry 20.1 (2011): 53-55.
Sumner, C. R., et al. "Placebo-Controlled Study of the Effects of Atomoxetine on Bladder Control in Children With Nocturnal Enuresis." J Child Adolesc Psychopharmacol 16.6 (2006): 699-711.